• ERASMUS – İLK DEFA YURT DIŞI/ALMANYA

    Merhaba değerli arkadaşlar, bugün sizlere erasmus sürecimi detaylandırarak okumanıza sunacağım. Bu süreçte başlık başlık ele alacağım konular şu liste halindedir;

    İçerik

    • Erasmus Okul Seçimi
    • Erasmus Belgeleri ve Kabul Mektubu
    • Vize İşlemleri
    • Erasmus Oryantasyon
    • Nasıl Gezmeli? En Ucuz Şekilde Seyehat Yollları?

    ERASMUS OKUL SEÇİMİ
    Erasmus’a gitme kararı verdiğinizde (üniversitenizden üniversiteye değişir) Yıldız Teknik Üniversitesi’nde minimum 2.20 ortalama ve İngilizce olarak 50/100 almanız gerekmektedir.
    Dönem notu ve İngilizce sınavının %50 ağırlık not hesaplaması ile sıralamanız açıklanır. Her bölümün kendi içinde sıralaması olur. İlk sıradan itibaren okullar seçilmektedir. Almanca dil belgesi yeterliliği olanlar bu sıralama konusunda şanslı olduklarını düşünmekteyim. Çünkü Almanya’daki üniversitelerin çoğu almanca dil belgesi yeterliliğini isteyebilmektedir. Okul seçiminizi yaptığınızda danışman hocanızı da CC’ye ekleyerek Erasmus’a gideceğiniz okulun erasmus koordinatörlüğüne mailinizi ileterek bildirimde bulunursanız süreciniz başlamış bulunacaktır.

    Size bir Tüyo!
    Okul seçimi yaparken sıralamanız kötü olabilir ama bu demek olmuyor ki herkes seçtiği okula gidecek. İnsanların yüzde 35’i seçim yaptıktan sonra hem maddi açıdan hem de süreçle uğraşmak istemediği için vazgeçmektedirler. Sık sık okulunuzun erasmus sayfasına girip listenin güncel halini kontrol ederek boşa çıkan okullara dilekçe ile geçiş yapabilirsiniz.

    ERASMUS BELGELERİ VE KABUL MEKTEBU
    Erasmus’a gideceğiniz okul tarafından size alabileceğiniz dersler ve istenilen belgeler ile ilgili mail gelecektir. (Okula geleceğinizi bildirmiştiniz) Erasmus belgelerinde sizi zorlayacak aslında çok bir durum yok. “Learning Agreement” denilen bir belgede alacağınız derslerin her iki üniversite tarafından onaylanarak gittiğiniz zaman alacağınız dersleri sisteme işlediğiniz bir form. Bu süreçlerde size yardımcı olacak bir danışman hocanız olacaktır. Bu kısımda takıldığınız bir durum olursa iletişim adresimiz sayfanın el altındadır. Kabul mektubunuz size mail ve posta yolu ile gelecektir. Vize işlemleri için önemli bir belgedir.

    VİZE İŞLEMLERİ
    Vize işlemleri için Erasmus’a gideceğiniz okul tarafından gönderilecek olan kabul mektubunu beklemek zorundasınız. Pasaportunuz yok ise öğrenci belgeniz ile 25 yaşına kadar geçerli olacak şekilde çıkartabilirsiniz. Vize işlemlerinde hibeli veya hibesiz olmanız önemli bir husustur. Hibesiz olarak vize işlemi yaptığınız taktirde vizeniz daha geç çıkacaktır. O yüzden gitmeden minimum 1 ay önce başvuru yapmanız gerekmektedir. Herhangi bir ücret ödemesi harç işlemi ödemesi yapmanıza gerek yoktur.

    “BONUS: Hibesiz olarak gidecekler için (Almanya Özelinde Söylüyorum) Fintiba Hesap Açarak gitmek kolaydır. Detaylı bilgi için e-mail ile bilgi alabilirsiniz."



    ERASMUS ORYANTASYON
    Erasmus’a hangi ülkeye giderseniz gidin ilk 2 hafta oryantasyon süreci ile geçmektedir. Bu süreçte farklı ülkedeki insanlar ile iletişiminizi güçlendirerek arkadaşlık kurabilirsiniz. Yurt, banka hesabı ve sağlık sigortası gibi kafanızdaki pürüzleri de burada gidererek derslerinize de düzene soktuktan sonra gönül rahatlığı ile farklı ülkere geziler planlamaya başlayabilirsiniz.

    BONUS
    Almanya’da gideceğiniz okula bir ücret ödemesi yapılmaktadır. Bu ücret ödemesini harç gibi düşünebilirsiniz ama şöyle iyi bir yanı vardır. Ücretsizce bulunduğunuz bölgede toplu taşımayı kullanabilirsiniz. Ücretsiz müze günlerini de kaçırmamak lazım. 😊